Kwaliteit

De Q van Artemas, over kwaliteit in de veiligheidswereld (of omgedraaid)

Voor ons zijn heel veel zaken vanzelfsprekend, zo is het voor ons logisch dat wij onze uiterste best doen om de kwaliteit te leveren waar onze klanten het meeste mee geholpen zijn. En dat wij met onze ondersteuning een duurzamere, weerbaardere organisatie helpen ontwikkelen. Zonder kwaliteit hebben organisaties geen bestaansrecht.

Maar waarom hoort de Q (van Quality) voor ons ook zo vanzelfsprekend bij HSE (Health, Safety & Environment?

Ilonka: “Voor mij is dat wederom vanzelfsprekend, waar veiligheid mijn passie is, is kwaliteit daar onlosmakelijk mee verbonden. Naar mijn mening verschillen ze namelijk helemaal niet veel. Want waar kwaliteit zorgt voor tevreden klanten, zorgen veiligheid, gezondheid en welzijn voor tevreden medewerkers. En tevreden medewerkers zorgen op hun beurt voor de kwaliteit. Voor mij is dat logisch!”

In de praktijk zien we dat bedrijven kwaliteit vaak scheiden van veiligheid, en kwaliteit als vanzelfsprekend beschouwen, en veiligheid als lastig, duur, en tijdrovend. Wat wij zien en waar wij graag aan bijdragen is de ontwikkeling om te investeren in vakmensen om een goede kwaliteit te kunnen leveren, waarna veiligheid als logisch gevolg meekomt.

Vakmensen zijn trots op hun werk, willen het beste naar hun kunnen leveren. En dat wordt mede mogelijk gemaakt door een goede werkplek, goede materialen en machines, en de mogelijkheid voor deze vakmensen om mee te denken en beslissen in hun processen. In de praktijk zien we het ontstaan daar waar de focus ligt op vakmanschap en er gewerkt wordt vanuit Rijnlandse principes. Mensen gedragen zich anders als ze behandelt worden als vakmensen. En geef toe, dat klinkt toch al heel erg als veiligheid?