top of page

Leergang
Rijnlands & Veilig Werken najaar 2024

Als Artemas zijn wij altijd met Safety bezig. Safety is voor ons een heel breed begrip waaronder veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu. Wij hebben ervaren dat de basis besturingsfilosofie die een organisatie volgt voor een grote mate het gedrag bepaald van de mensen in die organisatie. En dat gedrag is de basis voor het vormen van een cultuur en dat leidt bijvoorbeeld tot wel of niet veilig werken.

​

Het programma Rijnlands & Veilig Werken is gericht op de relatie tussen de wijze van het organiseren van het werk in organisaties en de relatie met het gedrag van de medewerkers in een organisatie. De basis voor dit programma komt voort uit de Rijnlandse besturingsfilosofie. Vanuit die filosofie ga je vakmanschap ontwikkelen en zorg je dat medewerkers zoveel mogelijk autonomie ontwikkelen daarmee geef je de verantwoordelijkheid veiligheid weer terug aan de betrokkenen. En daarmee leg je de regie en de verantwoordelijkheid daar waar het hoort; bij de professionals op de werkvloer in de weerbarstige praktijk van alle dag. Voorwaarde is tegelijk dat de sociale veiligheid op orde is zodat mensen zich willen en kunnen uitspreken. En voorwaarde is dat je het goed organiseert en het verschil ziet met gemanaged.

Wil jij je nieuwsgierigheid prikkelen?

Ben jij op zoek naar een breder perspectief? 

afbeelding rijnlandse veiligheid.jpg
Helikopter medische dienst

Het programma

In het programma nemen we je mee zodat je zelf gaat ervaren wat Rijnlands organiseren is en wat het voor jou betekent. Je gaat zelf op een andere manier betekenis geven aan dat wat er in jouw organisatie en tussen jouw eigen oren gebeurt. Het leerprogramma Rijnlands & Veilig Werken bestaat uit een serie van 3 x 2 dagen plus een bedrijfsbezoek.

​

​

Blok 1

Brochure2_edited.jpg

Wat is het?

Het eerste blok staat in het teken van de Rijnlandse verkenning. Wat is Rijnlands organiseren en hoe verschilt dit van het -gangbare- Angelsaksische denken, managen?


In dit eerste blok gaan we met elkaar ervaren dat iedere deelnemer op eigen wijze betekenis geeft aan dat wat er gebeurt. We hebben allemaal onze eigen overtuigingen en aannames en die nemen we mee in de betekenis die we geven aan de dingen die we doen. We gaan ons verdiepen in de overtuigingen en aannames die iedereen heeft. En we gaan proberen te ervaren hoe je met een andere overtuiging naar de huidige ‘werkelijkheid’ kan kijken.

​

In dit blok geeft Jaap Peters een Masterclass: “Waarom Rijnlands organiseren!”. Jaap is één van de eersten die is gaan schrijven over Rijnlands organiseren en tot op vandaag actief betrokken in het vorm geven aan Rijnlands organiseren in de praktijk.

​

We gaan gedurende het programma actief met elkaar aan de slag om een leergroep te vormen, en verkennen een eigen venijnig vraagstuk. Dit vraagstuk is tevens jouw persoonlijk leidraad door het gehele programma met een ontknoping tijdens de Meesterproef op de laatste dag.

Blok 2

Bright Idea Bulb

Wat kan jij ermee?

De grote vraag is altijd ‘maak het eens concreet’. We willen graag een lijstje, een stappenplan, de vijf stappen om…. In dit programma gaan we ons richten op welk vakmanschap je moet ontwikkelen om die behoefte niet meer te hebben. In een complexe wereld gebeurt steeds iets wat je niet verwacht had want de toekomst is immers niet voorspelbaar. Lijstjes zijn voor de dingen die je kan voorspellen, incidenten trekken zich niet zoveel aan van door mensen bedachte procedures.  

​

Daarnaast gaan we op trektocht en oefenen met 1, 2 en 3 dimensionaal denken. Aan de hand van het begrip “shared space” verkennen we de verschillen tussen complexe en gecompliceerde vraagstukken en met behulp van het Chaoskruis maken we gezamenlijk de stappen van oud denken en oud doen, naar nieuw denken en nieuw doen. De vraag ‘Wat kan ik ermee’ leggen we naast ons venijnig vraagstuk en kijken of we met andere ogen iets anders zien.

Blok 3

Runner & Shadow

Wat ga ik er zelf mee doen?

Daarnaast verdiepen we ons in de historie van veiligheid aan de hand van een aantal waar gebeurde casussen: Hoe kijken we naar een ongeval vanuit een Rijnlands of Angelsaksisch perspectief?

​

We gaan met elkaar scenario denken om te kijken wat je in je eigen organisatie zou kunnen doen.

​

Op de laatste middag sluiten we af met de individuele Meesterproef van de deelnemers onder toeziend oog van onze gastsprekers en natuurlijk iedereen die jullie zelf willen uitnodigen!

Helikopter medische dienst

Praktisch

De data voor het (16e) leerprogramma 2024 zijn:

  • 10 & 11 oktober

  • 14 & 15 november

  • 12 & 13 december

​

De locatie voor deze keer maken we zo snel mogelijk bekend.

Overnachten maakt het geheel compleet; de prijs is inclusief logies en ontbijt.

​

Voor meer informatie, zie onze brochure of bel ons (Jurriaan 06-22699093 of

Ruud 06-12995890)! Aanmelden kan via info@artemas.eu.

​

- 6 daagse -

€ 3.450ex. btw

bottom of page